Bildet viser illustrerte figurer for teknisk SEO

ARTIKKEL

Hva er teknisk SEO?

Sterke grunnmurer for digital suksess

I den komplekse verdenen av søkemotoroptimalisering (SEO) er teknisk SEO en hjørnestein som danner grunnlaget for nettsidenes synlighet på søkemotorer.

# Teknisk SEO

# Tekniske SEO elementer

Forfatter: Mr. D.


Publisert: 09.06.2024 Lesetid: 4 min.

Optimaliser nettstedets ytelse for raskere lasting og bedre brukeropplevelse.

Dyptdykk i teknisk SEO

Mens innhold og koblinger er viktige faktorer, er det tekniske aspektet avgjørende for å sikre at søkemotorer effektivt kan indeksere og forstå innholdet på nettstedet ditt. I denne omfattende guiden skal vi utforske konseptet teknisk SEO, identifisere viktige faktorer, og gi praktiske tips for å styrke grunnmurene for din digitale suksess.

Forbedre nettsidens struktur for å sikre enkel navigering og indeksering.

Hva er målet med Teknisk SEO?

Målet med Teknisk SEO er optimalisering av de tekniske elementene på nettsiden for å forbedre synlighet og rangering på søkemotorer. Teknisk SEO sikrer at søkemotorer enkelt kan crawle, indeksere og forstå innholdet på nettstedet ditt. Dette er grunnleggende for å oppnå høyere rangeringer i søkeresultater og dermed øke organisk trafikk.

Teknisk SEO omfatter disse elementene:

Nettstedshastighet – Rask lastingstid er avgjørende for både brukeropplevelsen og søkemotorrangering.

Mobilevennlighet – Responsivt design er essensielt med tanke på økende mobilbruk.

Sitemap og robots.txt – Bruk av disse filene hjelper søkemotorer med å forstå strukturen og hvilke deler av nettstedet som skal indekseres.

SSL-sertifikat – Sikkerhet er nå en faktor i rangeringsalgoritmer, og SSL-sertifikat sikrer kryptert dataoverføring.

Feilsider og omdirigeringer – Håndter feilsider effektivt, og bruk omdirigeringer strategisk for å opprettholde rangering.

Samlet sett er målet med teknisk SEO å skape et solid teknisk fundament for nettstedet, som kan for eksmpel omfatte innholdsstrategier og markedsføring. Godt utført teknisk SEO sørger for at både søkemotorer og brukere får en optimal opplevelse. Dette fører til økt synlighet, høyere rangeringer, og større organisk trafikk til nettstedet ditt.

Øk synligheten i søkemotorer med riktig teknisk SEO-strategi.

Bildet viser lys i en rask bevegelse

Nettstedshastighet

En rask nettside er essensiell for både brukeropplevelse og SEO. Reduser bildestørrelser ved å bruke riktig filformat og komprimering uten å ofre kvalitet. Dette kan gjøres med verktøy som JPEG-optimizers eller PNG-crushers som for eksempel TinyPNG.

Aktiver hurtigbuffering for å lagre ofte brukte ressurser lokalt på brukerens enhet, slik at sider lastes raskere ved gjentatte besøk. Minimér antall HTTP-forespørsler ved å kombinere filer som CSS og JavaScript, og fjerne unødvendige elementer fra nettsiden.

Implementer komprimeringsteknikker som Gzip, Brotli, eller Deflate for å redusere filstørrelser og akselerere overføring av innhold fra serveren til brukeren. Videre kan du optimalisere nettsidens kode ved å fjerne unødvendige mellomrom, kommentarer og duplisert kode, noe som bidrar til raskere behandling og rendering av nettsiden.

Bruk av Content Delivery Networks (CDN) kan også drastisk forbedre lastetiden ved å distribuere innhold over flere geografiske lokasjoner, slik at det lastes fra en server nærmest brukeren. Ved å implementere disse teknikkene kan du sikre en rask, responsiv og effektiv nettside som både søkemotorer og brukere vil sette pris på.

Viktige fakta å tenke på:

 1. Reduser bildestørrelser
 2. Aktiver hurtigbuffering
 3. Minimér HTTP-forespørsler

Sikre mobilvennlighet for bedre rangeringer på Google.

Mobilevennlighet

I dagens digitale landskap er mobilevennlighet avgjørende for å nå og beholde brukere. Sørg for at nettstedet ditt har et responsivt design som automatisk tilpasser seg forskjellige skjermstørrelser og enheter, fra smarttelefoner og nettbrett til bærbare og stasjonære datamaskiner. Et responsivt design sikrer at innholdet presenteres på en brukervennlig måte uansett skjermstørrelse, noe som forbedrer brukeropplevelsen og reduserer fluktfrekvensen.

Nå kan du teste nettsidens mobilvennlighet med nye verktøy som Lighthouse, siden Google's Mobile-Friendly Test har blitt parkert for bruk. Lighthouse identifiserer eventuelle problemer, og kan brukes som Google Chrome utvidelse. Dette verktøyet gir en detaljert rapport om hvordan nettsiden din presterer på mobile enheter og gir anbefalinger for forbedringer. I tillegg kan du bruke verktøy som PageSpeed Insights for å få innsikt i lastetider og ytelse på mobile enheter.

Optimaliser berøringsmål ved å gjøre klikkbare elementer som knapper og lenker store nok og tilstrekkelig adskilt, slik at de er enkle å trykke på. Sikre at tekststørrelsen er lesbar uten å måtte zoome, og at innholdet er godt organisert og lett å navigere. Vurder også å implementere akselererte mobil sider (AMP) for å øke hastigheten og forbedre ytelsen ytterligere.

Ved å prioritere mobilevennlighet sikrer du at nettstedet ditt er tilgjengelig og brukervennlig for den stadig voksende andelen av brukere som besøker nettsteder via mobile enheter. Dette forbedrer ikke bare brukeropplevelsen, men kan også føre til bedre rangeringer i søkemotorer, da Google og andre søkemotorer gir preferanse til mobilevennlige nettsteder.

Viktige fakta å tenke på:

 1. Sørg for at nettstedet er responsivt
 2. Test nettsidens mobilvennlighet med Lighthouse
 3. Få innsikt i nettsidens hastighet og ytelse med PageSpeed Insight

Nøkkelen til din suksess er å ringe oss i dag.

Sitemap og robots.txt

En oppdatert og velstrukturet sitemap er essensiell for å hjelpe søkemotorer med å forstå og indeksere innholdet på nettstedet ditt. En sitemap fungerer som en veiledning som forteller søkemotorene hvilke sider som finnes på nettstedet og hvordan de er koblet sammen.

Opprett en XML-sitemap som inneholder alle viktige sider på nettstedet, og oppdater den regelmessig for å inkludere nye sider og endringer. Dette sikrer at søkemotorene alltid har tilgang til den nyeste versjonen av nettstedet ditt, noe som kan forbedre indekseringen og rangeringen av sidene dine.

I tillegg til sitemapen, er en korrekt konfigurert robots.txt-fil viktig for å kontrollere hvilke deler av nettstedet som skal være synlige for søkemotorer. Med robots.txt kan du spesifisere hvilke sider eller kataloger som skal ekskluderes fra søkemotorenes indeksering. Dette kan være nyttig for å hindre indeksering av sensitive eller irrelevante sider, som administrasjonspaneler eller testmiljøer.

For å optimalisere bruken av robots.txt, sørg for at du ikke blokkerer viktige ressurser som CSS- og JavaScript-filer som er nødvendige for å rendere sidene dine korrekt. Googlebot og andre søkemotor-crawlere må ha tilgang til disse filene for å kunne evaluere og rangere nettstedet ditt riktig.

Bruk verktøy som Google Search Console for å sende inn din sitemap og overvåke hvordan søkemotorene crawler nettstedet ditt. Dette verktøyet gir innsikt i eventuelle problemer med indeksering og hjelper deg med å forstå hvordan søkemotorene ser på nettstedet ditt.

Ved å regelmessig oppdatere sitemapen og finjustere robots.txt-filen, kan du forbedre synligheten og ytelsen til nettstedet ditt i søkemotorer, noe som igjen kan øke trafikken og brukerengasjementet.

Viktige fakta å tenke på:

 1. Opprett og oppdater sitemap regelmessig
 2. Bruk Google Search Console for innsending av sitemap og overvåking
 3. Bruk robots.txt for å kontrollere hva som skal være synlig for søkemotorer

Enhver flott virksomhet starter med en idé.

Bildet viser WordPress plugin

SSL-sertifikat

Å sikre at nettstedet ditt bruker HTTPS ved å implementere et SSL-sertifikat er avgjørende for både sikkerhet og SEO. Et SSL-sertifikat krypterer dataene som overføres mellom brukerens nettleser og serveren, noe som beskytter sensitiv informasjon som innloggingsdetaljer, betalingsinformasjon og personlig identifiserbar informasjon fra potensielle trusler som hacking og datatyveri.

HTTPS-sikkerhet gir ikke bare en tryggere brukeropplevelse, men er også en positiv faktor for søkemotorrangering. Google og andre søkemotorer prioriterer nettsteder som bruker HTTPS, noe som kan bidra til å forbedre din rangering i søkeresultatene. I tillegg viser nettlesere som Google Chrome en "Ikke sikker"-advarsel for nettsteder som ikke bruker HTTPS, noe som kan avskrekke besøkende fra å bruke nettstedet ditt.

SSL er ofte integrert i tilbudet når du kjøper webplass, men SSL-sertifikat kan også implementeres ved å kjøpe den fra en pålitelig sertifikatutsteder (CA) eller ved å finne en gratis tjeneste eller plugin. Sertifikatet som er installert på serveren din, omdirigerer all HTTP-trafikk til HTTPS ved å konfigurere omdirigeringer i din webserverkonfigurasjon (f.eks. .htaccess-filen for Apache-servere). Oppdater alle interne lenker og ressurser til å bruke HTTPS for å unngå blandet innhold, som kan føre til advarsler i nettlesere og potensielt svekke sikkerheten.

Test nettstedet ditt ved hjelp av verktøy som SSL Labs’ SSL Test for å sikre at SSL-sertifikatet er riktig konfigurert og at alle sider lastes via HTTPS. Sørg også for å forny SSL-sertifikatet før det utløper for å unngå nedetid og sikkerhetsproblemer.

Ved å implementere og vedlikeholde et SSL-sertifikat, forbedrer du ikke bare sikkerheten for dine besøkende, men styrker også nettstedets troverdighet og rangeringspotensial i søkemotorer. Dette kan føre til økt brukerengasjement, tillit og trafikk til nettstedet ditt.

Viktige fakta å tenke på:

 1. Implementer et SSL-sertifikat slik at nettstedet bruker HTTPS
 2. HTTPS gir tryggere brukeropplevelse og er en positiv faktor for søkemotorrangering

Vi vet hva det innebærer å jobbe hardt for å bygge en bedrift.

Bildet viser en 404 feilmelding på en laptop

404 feil og 301 omdirigeringer

Å håndtere feilsider og implementere omdirigeringer på riktig måte er essensielt for å opprettholde en god brukeropplevelse og bevare nettstedets SEO-verdi. 404-feil oppstår når brukere prøver å få tilgang til en side som ikke eksisterer. I stedet for å vise en standard "side ikke funnet" melding, kan en 404-side tilpasses ved å tilby en vennlig og informativ feilmelding som evt. forklarer problemet. Inkluder lenker til andre relevante sider på nettstedet ditt, som hjemmesiden, populære innlegg eller en søkefunksjon. Dette kan hjelpe brukerne med å finne det de leter etter, og redusere sannsynligheten for at de forlater nettstedet ditt umiddelbart.

Implementer 301-omdirigeringer for å sikre at besøkende blir sendt til riktig sted når URL-strukturen på nettstedet endres. En 301-omdirigering er en permanent omdirigering som forteller søkemotorer at en side har flyttet til en ny URL. Dette bidrar til å bevare SEO-verdien til den opprinnelige siden ved å overføre linkjuice til den nye siden. Det forhindrer også brukere i å støte på 404-feilsider når de prøver å besøke en gammel URL.

For å sette opp 301-omdirigeringer, kan du redigere .htaccess-filen på din server (for Apache-servere) eller bruke omdirigeringsregler i din webserverkonfigurasjon (for Nginx-servere). Det finnes også plugins tilgjengelig for Content Management Systems (CMS) som WordPress, som gjør det enkelt å administrere omdirigeringer uten teknisk kunnskap.

Test regelmessig alle omdirigeringer for å sikre at de fungerer som forventet og ikke fører til omdirigeringsløkker eller andre problemer. Verktøy som Screaming Frog SEO Spider kan hjelpe deg med å identifisere ødelagte lenker og feilsider, slik at du raskt kan ta affære.

Ved å effektivt håndtere feilsider og implementere omdirigeringer, forbedrer du brukeropplevelsen og opprettholder nettstedets SEO-helse. Dette kan bidra til å holde besøkende engasjerte og hindre tap av rangeringer i søkemotorer på grunn av ødelagte lenker og ikke-fungerende sider.

Viktige fakta å tenke på:

 1. Håndter 404-feilsider ved å tilby
 2. relevante feilmeldinger
 3. lenker til andre relevante sider
 4. Implementer 301-omdirigeringer
 5. slik at dine besøkere blir sendt til riktig sted ved endringer i URL-strukturen
 6. Identifiser feilsider med gratis eller betalte verktøy som
 7. Screaming Frog, Prerender, Xenu’s Link Sleuth, Scrutiny, Spotibo, Visual SEO, osv.

Vi identifiser og retter opp alle tekniske feil.

Robust digital grunnmur med Teknisk SEO

Å forstå og implementere teknisk SEO er ikke bare viktig for å tilfredsstille søkemotoralgoritmene, men også for å skape en bedre brukeropplevelse. Ved å fokusere på aspekter som nettstedshastighet, mobilevennlighet, riktig bruk av robots.txt og sitemap, SSL-sertifikat, samt effektiv håndtering av 404-feil og 301-omdirigeringer, kan du bygge sterke digitale grunnmurer.

Teknisk SEO er en dynamisk praksis som krever kontinuerlig oppmerksomhet og tilpasning i tråd med utviklingen i søkemotoralgoritmer og brukertrender. Ved å investere tid og ressurser i teknisk SEO, legger du grunnlaget for økt synlighet, trafikk og konverteringer.

Om du bygger en robust og teknisk forankrede nettside vil du sikre deg en konkurransedyktig posisjon i det digitale landskapet.

Ønsker du suksess på nettet?
Kontakt oss i dag!

Rull til toppen